Stan Douglas wins $50,000 Scotiabank Photography Award

    1 of 1 2 of 1

      Vancouver’s Stan Douglas has won the third-annual Scotiabank Photography Award. Organizers announced Douglas had claimed the $50,000 prize during a ceremony in Toronto today (May 16).

      "Stan Douglas has helped define and enrich the Canadian art and photography landscape with his outstanding artwork,” Edward Burtynksy, chair of the award jury, said in a release.

      “He has pushed the limits of contemporary photography and will continue to have an incredible impact on the world of photography both here in Canada and abroad.”

      Douglas—whose photomural Abbott & Cordova, 7 August 1971 is on display in the downtown Vancouver Woodward’s building—works in photography, film, and video.

      Join the discussion

      We're now using Facebook for comments.
      Read Old Comments



      May 16, 2013 at 6:48pm

      Amazing photograph. How much did it cost to re-create the riot and who paid for it??? Perhaps he hould be donating that $50,000 back to the taxpayer.


      May 16, 2013 at 7:01pm

      I'm sure he could really use the fifty grand.

      Alan Layton

      May 17, 2013 at 1:28pm

      I was expecting more dullards to write in complaining about the prize or art in general! I guess so few comments is about the best I can expect. Stan really does deserve the kudos and they are long overdue. He's been in the shadow of giants, such as Wall, Wallace and Graham and is now emerging as his career matures. For anyone feeling that this is a waste of money, artists like Douglas have put Vancouver on the international art map in a big way. In addition to the recognition, it does bring in a brisk art tourist trade and people who can afford the art produced by Stan also spend big when they are here. It just adds to the international reputation of our city.

      Martin Dunphy

      May 17, 2013 at 4:07pm


      Not sure if any taxpayer money was used. The artist was contacted by and had discussions with the Woodward's architect and developer.
      What's more amazing is that the site was re-created and "aged" in an old parking lot out at the PNE.